Grijze muismus

Bij de schrijfcursus op Letterdyfe moesten we als oefening een stukje schrijven in de trant van de beschrijving in “De Kleine Gids voor de niet-bestaande vogels van Europa” van O.C. Hooymeijer (een leuk boekje). Dit is de beschrijving van mijn verzinsel, de Grijze muismus.

L 8 cm – V 5 cm
Passer microtus canus

Klein onooglijk vogeltje dat zich voornamelijk in de lage landen thuis voelt. Daar huist het in massale broedplaatsen in de in het Westen van de lage landen veel voorkomende Vindnexstruiken.

Tijdens de massale zomerse vogeltrek wordt de grijze muismus regelmatig gesignaleerd in de meest uiteenlopende landen. In de buurlanden van de lage landen dan vaak hun eigen nest meebrengend.

Vocaal is de grijze muismus absoluut niet sterk. Er zijn maar weinig vogels die zo’n geluid maken. Het wordt wel vergeleken met een gorgelende Duitse reiger, waarbij de algehele klank zachter van aard is. Van nature kan de grijze muismus een aantal andere vogelsoorten tot op zekere hoogte zeer goed nadoen. Hij is in de nabijheid van die vogelsoorten er moeilijk van af te houden dat ook werkelijk te doen.

Verder produceert het veel geluid bij het op orde maken van zijn nest en de directe omgeving van het nest, zonder daarbij rekening te houden met de andere nesten in zijn Vindnexstruik. Dit gebeurt in alle jaargetijden behalve de winter.

Zodra de grijze muismus buiten zijn natuurlijke habitat komt, is heel goed te zien dat er twee soorten muismussen zijn. De eerste soort, canus singulus, vermengt zich veel met lokale vogelpopulaties en benut daarbij het natuurlijke imitatietalent zoals eerder beschreven.

De andere soort, de canus massalus, is dan zeer goed te observeren. Hij treedt, voornamelijk in de zomer, tijdelijk op in kleine tot grote groepen. De vogels in de groepen kleuren zich zoveel mogelijk oranje om het groepsgevoel te versterken. Ze gebruiken daarbij alles wat de kleur oranje heeft, zoals bloemen, plastic afval en andermans veren.

Sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw is er een opvallende gedragsverandering bij deze groepen waargenomen. Zij gedragen zich dan uitdagend tegenover hun Europese familieleden zoals de canus alpinosus, de canus mafiosus en met name de canus germanus.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s