Mijn voornaam

Naar aanleiding van een cursus op Letterdyfe in Ierland moesten we als oefening het verhaal van het ontstaan van onze voornamen schrijven. Waarom heb je de naam die je ouders je gegeven hebben? Dit is een mogelijk verhaal zoals het bij ons thuis had kunnen plaats vinden.

“Joop, je piept weer!” Ze wijst op haar oor.

Joop drukt zijn oorstukje wat beter in zijn rechteroor. Daarna tilt hij zijn trui een stukje op en haalt tussen de knoopjes van zijn hemd door het kastje naar voren. Hij draait een beetje aan het knopje van het kastje en hangt het weer voor zijn buik.

“Maar Petra, ik vind Cees eigenlijk wel een mooie naam.”

Petra schudt haar hoofd. “Joop, in jouw familie zijn er al zoveel namen dubbel. Er zijn twee Saras en van Cees is er je broer en Cees Bakker.” Beide handen zwaait ze met twee vingers in de lucht. “Nee, Cees vind ik niet goed.”

“En een naam uit jouw familie dan?”

“Ach, zeg nou zelf Joop. Joris is een beetje oubollig, of niet? En bovendien zit je dan meteen weer aan de naam van je pleegbroer vast. Joop, de naam van mijn tweede broer, daar hebben we het over gehad. En dan heb je Dick, Bas en Karel nog.”

“Wie?”

“Kárel, Bás en Díck”, zegt ze met nadruk en gebaart met haar hand als langs drie orgelpijpen.

Met een zucht antwoordt hij “Ja”, en draait zich weg en gaat een beetje voorovergebogen naar buiten staren. “Maar, moeten we dan zelf iets uitzoeken? Dat is ook niet zo eenvoudig.”

Petra opent het dressoir en pakt een oude enveloppe, de achterkant vol geschreven met notities. Ze loopt naar Joop, legt een hand op zijn schouder en houdt haar notities voor zijn neus.

Joop zijn ogen woorden groot als schoteltjes. Hij pakt de enveloppe en met licht samengeknepen ogen leest hij de lijst. “Wat een mooie namen. Hoe kom je…?”

Petra glimlacht naar hem.

“Dat heb je mooi gedaan, Petra. Ik vind de bovenste jongensnaam erg mooi. En voor een meisje vind ik Mirjam wel mooi.”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s