Borstkanker is niet alleen roze

Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat borstkanker bij mannen kan voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen de neiging hebben tekenen van borstkanker bij zichzelf te negeren. Een bezoek aan een dokter stellen ze het liefst zolang mogelijk uit. Voor heel wat mannen is het psychologisch een zware dobber om een “onmannelijke” ziekte als borstkanker bij zichzelf te vermoeden.

Borstkanker komt bij mannen niet veel voor. Ongeveer 1% van de kankergevallen bij mannen betreft borstkanker. Dat zijn in Nederland ongeveer 100 mannen per jaar.

Bij constatering van borstkanker bij mannen valt de prognose echter vaak veel slechter uit dan bij vrouwen. Het is niet geheel duidelijk hoe dat komt.

Omdat borstkanker bij mannen zo weinig voor komt wordt de mannenborst bijna nooit onderzocht, noch door de mannen zelf, noch door hun behandelende artsen. En dat terwijl de symptomen bij mannen veelal dezelfde zijn als die bij vrouwen:

  • Een niet pijnlijk gezwel (een knobbeltje);
  • Afscheiding uit de tepel. Vooral afscheiding van bloed is een teken aan de wand en moet onmiddellijk worden onderzocht;
  • Afwijkingen aan de tepel of tepelhof, zoals de tepel die zich terugtrekt of verzwering van de huid;
  • Uitgezaaide borstkanker kan botpijn geven;
  • Gevorderde borstkanker kan algehele malaise, zwakte en gewichtsverlies

Zie vooral ook het plaatje bij mijn eerdere berichtje over borstkanker.

Hoe controleer je nou je lichaam op borstkanker? Kijk eens naar dit geinige filmpje. Dit geldt overigens voor zowel DAMES als HEREN!

De web sites van borstkanker.nl en  het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis geven meer informatie over borstkanker bij mannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s