Onze Mark: De beste politicus van Nederland

Een ding heb ik van Mark geleerd in de jaren dat hij premier was van Nederland: Ja zeggen en nee bedoelen, of andersom.
Hoe vaak heb jij Mark, meester in bedriegen, het wel niet geflikt de meest mooie beloftes of uitspraken te doen, om ze als het er op aan kwam weer helemaal te zijn vergeten. Ik weet nog heel goed dat jij bij de vorige verkiezingen beloofde dat er aan de hypotheekaftrek niet zou worden gerommeld. Daar was Samsom bij de kabinetsonderhandelingen waarschijnlijk te sterk voor je en jij je belofte vergeten.
Oh, en over verkiezingsbeloften gesproken Mark, ik wacht nog steeds op mijn bonus van €1000,-
Zo ook bij de inkomensafhankelijke zorgpremie. Daar had Samsom je ook in de klem Mark. En jij verdedigde dit plan twee weken met hand en tand, totdat het plotseling bij het grof vuil belandde.
En toen was er plotseling dat enorme probleem met Cyprus, weet je het nog? Ik zal je geheugen wat opfrissen. Dit zei je over het redden van de Cypriotische banken: “Cyprus is teveel vervlochten met de Europese Unie om het land niet te redden. Het is met terughoudendheid en grote irritatie dat we dit doen.” Ja, een redelijke verklaring. Zolang je niet weet dat de economie van Cyprus slechts 0,2% van de totale Europese Unie uitmaakt. Nee Mark. Cyprus was een probeersel. Als het volk dit landje zou slikken, dan zouden ze bij grotere landen, ik noem Spanje of Italië, ook wel met hun spaarcentjes klaarstaan.
Waarschijnlijk zijn onderhandelingen sowieso niet jouw ding, Mark. Bij het regelen van de steun aan Griekenland vergat je in Brussel ook wat je in Nederland beloofd had. En toen wilde je plotseling uitleggen dat 159 miljard toch eigenlijk gezien moesten worden als 109 miljard.
Een paar dagen geleden, op de avond van de verkiezingen, toen het duidelijk was geworden dat je baantje waarschijnlijk niet op de tocht stond, scandeerde je richting je publiek: “Het is een avond waarbij Nederland ho heeft gezegd tegen het verkeerde soort populisme.” Dat is misschien wat jij gelooft Mark, maar het is niet waar. Je hebt het populisme waartegen jij zo tegen zegt te strijden alleen salonfähig gemaakt. Ik herinner mij die vieze brief in de grote kranten waarin stond: “Doe normaal of ga weg.” Mark, vreemdelingenhaat is en blijft vreemdelingenhaat, ook al is die misschien geschreven in een open brief en binnen de nu geldende fatsoensnormen.
Nog één vraag: Wat is eigenlijk een goed soort populisme?
Ik wacht met angst en beven je nieuwe regeringsperiode af.

Elke derde dinsdag van de maand komen we met vijf mensen bijeen om de uitwerkingen van een schrijfopdracht te bespreken. De opdracht voor maart 2017 was om buiten je comfortzone te schrijven. Ieder kreeg een persoonlijke opdracht. De mijne was: Schrijf een column voor een krant naar keuze, waarin je een persoon die in het nieuws is, eveneens naar keuze, afkraakt. Het moet in scherpe bewoordingen, er moet jouw heilige verontwaardiging uit spreken.
De persoon moet bij die krant goed ‘liggen’. (dus bijvoorbeeld: linkse persoon bij Parool, rechtse persoon bij de Telegraaf, gelovig iemand bij Trouw)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s